Rosenparken på Dallund plantes

Dallund Slot etablerer en af Danmarks største rosenparker

Der plantes mere end 4000 roser fordelt over +400 sorter i parken på Dallund Slot.

Den første etape af det nye rosenanlæg som netop nu plantes på Dallund Slot, består af mere end 400 forskellige sorter roser, fortrinsvis i det moderne segment fra starten af 1900-tallet op til nutiden.  Dog er der enkelte sorter som kan dateres tilbage til slut 1700-tallet og som stadig er højaktuelle.

Bedene er arrangeret således at man kommer gennem en rejse, de forskellige grupper af roser, som findes i det moderne havesortiment. Roserne vil forvandle parken omkring slottet med skønne dufte og alverdens smukke farver.

Et godt samarbejde

Dallund Slot er en del af et længerevarende partnerskab med Nordfyns Rosenfestival og Grønløkke Planteskole. Det gode samarbejde har nu resulteret i oprettelsen af en af Danmarks største rosenparker i parken ved det historiske Dallund Slot ved Søndersø.

I 2023 startede et samarbejde mellem Dallund Slot og Nordfyns Rosenfestival, og der blev anlagt en 300 meter lang rosensti i parken. Dette samarbejde udmønter sig nu i at Dallund Slot etablerer en af Danmarks største rosenparker i de smukke omgivelser omkring slottet. Dette for at gøre parken endnu smukkere og give offentligheden mulighed for at se mange forskellige roser på samme sted og være med til at sikre genmateriale.

Dette partnerskab er et resultat af vores fælles ønske om at sætte Nordfyn og roser på landkortet” udtaler rosenfestivalleder Jette Kærgaard  “Ved at etablere en af Danmarks største Rosenparker på Dallund Slot, understøtter vi fortællingen om at op mod 75 % af alle danske haveroser bliver produceret på Nordfyn. Det kan tiltrække gæster til Nordfyn og give en helt særlig oplevelse af rosernes skønhed og mangfoldighed.

Roser i rosenparken

Dallund Slot, med sin rige historie og smukke omgivelser, vil danne den ideelle ramme om den nye rosenpark. Planen er at plante næsten 400 forskellige rosensorter, med cirka 10 roser i hver sort, der kan skabe et blomstrende paradis af farver og dufte. Der plantes i grupper.

  • Moderne Storblomstrede, fra flere forædlere – bl.a. Roses Forever ved den danske rosenforædler Rosa Eskelund.
  • Moderne Buketroser, fra flere forædlere.
  • Slots og Palace roser som er en undergruppe af buketblomstrende roser af det Danske forædlingsfirma, Poulsen Roser.
  • Towne og Country roser, som er en bunddækkende type roser delt op i lave, mellemhøje og høje roser, igen fra det Danske forædlingsfirma, Poulsen Roser.
  • Renaissance roser som er fyldige og kraftigt duftende roser, igen fra det Danske forædlingsfirma, Poulsen Roser.
  • Courtyard roser som er roser som er forholdsvis kraftigvoksende. igen fra det Danske forædlingsfirma, Poulsen Roser.
  • Canadiske roser, som er en gruppe der er fremavlet specifikt på hårdførhed og med en del vilde gener i sig.

En drøm opfyldes

Roserne som plantes, i denne første etape af anlægget, er et udtryk af hvilke sorter man vil kunne møde i nordiske haver, altså også i flere forskellige klimazoner, fra det milde fynske klima, til det polare nordlige Sverige/Norge.

En rosenpark på Nordfyn er en drøm, jeg som rosenproducent har haft i mange år. Det er en fornøjelse at det nu lykkes og jeg er stolt af at Grønløkke Planteskole producerer alle de roser der bliver plantet på Dallund Slot,” udtaler Finn Jensen, Grønløkke Planteskole.

Vi er begejstrede for at stå i spidsen for dette ambitiøse projekt,” siger ejer Bjørn Bahnsen fra Dallund Slot. “Rosenparken vil ikke blot være en smuk tilføjelse til vores park, men også en oplevelse for vore hotelgæster samt for besøgende der kan opleve parken og nyde naturens ro og skønhed.”

Nordfyns Rosenfestival og Dallund Slot inviterer offentligheden til at deltage i indvielsen af Rosenparken søndag den 7. juli kl 1400, hvor besøgende kan opleve de mange rosensorter. Rosenparken vil være åben for offentligheden fra søndag den 7. juli til og med søndag den 18. august. Fri entre med frivilligt bidrag til yderlig udvikling af rosenparken modtages gerne.