Fynske rosenforædler Rosa Eskelund vinder medaljer rundt i Europa

I denne uge er det ikke roser den fynske rosenforædler Rosa Eskelund har høstet, men der imod medaljer – flere af dem fra allerøverste hylde.

Rosen Jim The Viking Plant’n’Relax®, der er døbt under Rosenfestivalen i 2019 af ”the viking himself” Jim Lyngvild og produceres på de nordfynske rosenmarker lige udenfor Bogense hos Grønløkke Planteskole, vandt i lørdags guldmedalje i Nyon i Schweiz, hvilket er anden gang rosen vinder stor hæder. I 2019 vandt Jim The Viking Plant’n’Relax® broncemedajlen i Baden-Baden, Tyskland lige inden den blev døbt i Bogense.

Jim The Viking Plant’n’Relax® er en sund buketrose med masser af blomster, der holder flot også i en regnfuld sommer.

Meget velegnet som kantbeplantning eller på større arealer. Også super flot solitært og kan også trives i en stor krukke.

Smuk, elegant og sund rose, der har en let duft.

Der blev også høstet medaljer til 3 andre af Rosa Eskelunds roser i henholdsvis Schweitz og Tyskland.

I Nyon, Schweiz modtog rosen Friendship forever Plant’n’Relax® en flot sølvmedalje, og i Baden Baden, Tyskland, der er det fornemmeste sted at vinde i verden, blev det også til en flot sølvmedalje til rosen Norwegian Girl Plant’n’Relax® samt Æresprisen ‘Casino Baden-Baden’ gik til rosen Why Not? Plant’n’Relax®

Friendship forever Plant’n’Relax®
Norwegian Girl Plant’n’Relax®
Why Not? Plant’n’Relax®

STORT TILLYKKE med alle priserne skal det lyde herfra Rosenfestivalen.

Test-rosenparker

Alle forædlere af haveroser rundt om i verden kan sende deres nyheder ind til forskellige testparker rundt i Europa. Roserne indsendes uden navn, kun med en kode, så man ikke ved hvilke forædlere roserne kommer fra.

En jury, der består af både internationale og lokale eksperter, vurderer over 2-3 år på roserne, flere gange i løbet af sæsonen og pointgiver roserne ud fra en række kriterier, bl.a. resistens, sundhed og skønhed. Der bliver ikke brugt kemi i parkerne.

De roser der får flest point vinder, så det er ikke blot på dagen, men over flere år og flere årstider der testes.

At vinde især i Baden-Baden, Tyskland er ret svært og roser, der vinder der er meget veltestede for resistens, sundhed og skønhed.

At forædle en god, sund og salgsklar rose tager tid – op mod 8-10 år.

Rosa Eskelund har et tæt samarbejde med Grønløkke Planteskole gennem forædlingsprocessen. Til test-rosenparkerne sendes der barrodsroser fra testrækkerne hos planteskolen, sideløbende med de stadig testes på de nordfynske marker og hjemme i Rosas egen have – og når de vinder, der ved vi rosen kan markedsføres og få navn, fortæller Rosa Eskelund.

Hør Rosa Eskelund fortælle om sine eventyrlige roser både lørdag og søndag under Rosenfestivalen, hvor hun holder foredrag i haven bag Ehlerts Boghandel.